IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на строителството в България най-ниска в Европа

Въпреки това цените на строителството са отбелязали ръст от 20-30% през последните 12 месеца

12:25 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на строителството в България най-ниска в Европа

България е най-евтината страна в Европа по отношение цена на строителство, въпреки че цените са се повишили значително през последната година, сочи проучване на консултантската компания EC Harris.

Разширяването на ЕС продължава да оказва влияние на строителната индустрия в региона, като в много от новите страни членки цените на строителството са отбелязали силен ръст през последните 12 месеца. За България и Полша той е между 20 и 30%.

Проучването приема за база за сравнение цените в югоизточна Англия, за които е приет коефициент 100. На тази база България е най-евтината страна, като коефициентът на цените на строителството варира между 20 и 45 точки в сравнение със 100 в югоизточна Англия. В Европа България е следвана от Унгария, Словакия, Сърбия, Португалия и Латвия.

Дания е най-скъпата страна в света по отношение строителни разходи, следвана от Швейцария, Ирландия и Швеция. Великобритания се нарежда на пето място с цени с 20% по-високи от тези в Германия и Франция и повече от двойно по-високи от Източна Европа.

Изследването е направено на базата на данни, събрани от различните офиси на компанията по света. То показва големи различия в цените на строителните услуги в Европа и още по-големи за различните пазари по света.

Според него дори и най-евтините пазари в Европа са все още почти двойно по-скъпи от Индонезия, Малайзия и Тайван, а цените в африкански страни като Гана и Южна Африка са едва 25% от тези във Великобритания.

Коефициентът на цените в САЩ варира между 45 и 85, или почти сравним с този за Турция.

Цените на строителството се влияят от различни фактори като вид строителство, локация, дизайн, достъп до обекта и др.

Проучването е направено на базата на презумпцията, че всички сгради са „международни“ и изградени според западноевропейските стандарти. Въпреки това обаче от компанията отбелязват, че винаги ще има различни изисквания и специфики при изграждането на една и съща сграда в различни страни. Дори и в Западна Европа изолационните и отоплителните системи се различават значително в Испания и Швеция например, сочи докладът.

Когато се строи според местните стандарти, разходите за строителство са значително по-ниски, докато когато в дадена страна строителните работи се извършват според международни стандарти, те се оскъпяват, тъй като работниците трябва да се съобразяват с повече изисквания в сравнение с обичайното.

Цената и ефективността на строителните работници също е важен фактор в общите строителни разходи. Въпреки това не винаги съществува директна връзка между разходите за работна ръка и цената на строителството. Евтината и неквалифицирана работна ръка често е непродуктивна, коментират от EC Harris.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още